Min syn...

...på schäferavel är inte lätt att deklarera i några få rader, det inser jag när jag nu ska försöka formulera den i skrift. Det är ju så lätt att tro att man vet precis hur man vill ha det, och det gör jag också. Jag vill ha hundar med "allt"; utmärkt mentalitet, massor av arbetslust, friskhet och sundhet och en bra exteriör. Hunden ska kunna gå bra både i bruks och på utställning.
Nu är det dock så att även om jag har visioner så är jag ändå realist, och jag tror tyvärr inte att mina önskningar (några skulle säkert kalla det drömmar...) är helt lätta att uppnå idag. Alltså har jag satt upp följande prioriteringsordning:

-
mentala egenskaper/arbetsvilja
-
hälsa
- exteriör

Det jag kommer att tänka på i min avel är att använda friska, sunda hundar med en bra ledstatistik. Hundar som har visat sig tävlingsbara, med dokumenterade meriter, alternativt tjänstehundar. Jag kommer även att tänka på exteriören, som ska vara en exteriör enligt rasstandard, kort sagt en hund som minst ska kunna få en 2:a på utställning.

Fullt medveten om att detta inte blir någon enkel match kan jag ändå inte låta bli att försöka...

Valpköpare
Eftersom schäfern är en brukshund så vill jag att mina valpköpare aktiverar sina hundar, helst tävlar eller använder hundarna i tjänst. Jag förväntar mig också att hundarna mentalbeskrivs och röntgas. Som ägare till en Lita Till-hund är du naturligtvis välkommen att vända dig till mig för hjälp i den mån det behövs.